BLUZOVANJE&DŽEZOVANJE

Моја слика

Pariz je mrtav. 

Sa njim i ja. 

Pun kombi hipika 

vozi me na posao.

Knjige

Miljan Milanović 
Homo ludens


Alma, Beograd, 2009. 336str. 
ISBN 978-86-7974-095-3

Miljan Milanović 
Bending

KOS, Beograd, 2010. 192str. 
ISBN 978-86-7343-122-2

Ova knjiga je zbirka rokenrol priča. Nastala je odabirom tematski sličnih priča i putopisa koje sam objavljivao po blogovima. 

O knjizi su rekli:

Miljan Milanović piči niz put koji vodi od rok pesme do proznog teksta. Rečenice mu vibriraju kao gitarski rifovi Kita Ričardsa. U pričama se vrte mračni vrtlozi bluza. Reči škripe i vrište kao gitarske žice po kojima udara Džef Bek. Skrivena značenja sevaju kao munje. Distorzija brate! Bol i ponos. - Žikica Simić (emisija Dole na uglu, radio B92)

Bending je... i cold turkey i delirijum tremens... i krik očajnika, i istorija rokenrola... 
Melanholija i prividni defetizam oruđa su kojima M.M. promoviše vitalistički potencijal svoje proze. Istražujući ,,altrenativne“ oblike ispoljavanja seksualnosti, on se hrabro hvata u koštac sa ustaljenim moralnim dogmama. Utapanje njegovog junaka u alkoholu više dokazuje njegovu ljubav prema bližnjem, nego što je izraz nemoći i poraza. 
Miljanova proza je ispovedna, generacijska, ljubavna, pustolovno-putopisna, podzemna, misaona, egzistencijalistički opora, aktuelna, dokumentaritički neposredna, bolno iskrena i banalno istinita. Kratkim rečenicama on lako sklapa pakt sa čitaocem o lutanju po graničnim prostorima svesti, o zajedničkom besciljnom tumaranju svetom iluzija, o potrazi za ljubavlju, pijančenju u društvu protuva, gluvarenju po noćnim klubovima u društvu lakih muškaraca i još lakših žena, seksu na brzaka, sudbinskim dilemama, večnom prijateljstvu.
Blešteći punim sjajem, kao ,,ludi dijamant“, M. M. i ovom knjigom dokazuje svoj vanserijski literarni talenat.
- Branislav Stanojević (Kota 69)Evo jednog preživelog zapisa sa donje granice urbanog bitisanja… Ne propustite ovaj vavilonski bluz koji kroz smeh i škrgutanje pripoveda kako je famozni, kosmičko-srpski jug i dalje nepokorena zona sumraka… Za buntovnog Milanovića nema dileme o spisateljskoj misiji: mit o rokerskoj magiji je jedna stvarnost koju valja iznova izmišljati.- Zoran Ćirić (Hobo, dobitnik NIN-ove nagrade za književnost 2001.)


Proza Miljana Milanovića u sebi ima dovoljno autentično južnjačkog i dovoljno kosmopolitskog i svetskog da zasluži svačiju pažnju, čak i onih koji stranice dobre knjige vole da uviju u džoint. Krštena podjednako autentičnim niškim ludilom i belosvetskim špiritom ona jeste dobar reprezent modernog u domaćoj književnosti koja se još uvek batrga u zastarelim klišeima. Među koricama BENDINGA srešćete neke stare prijatelje, od Bukovskog, preko Hantera Tompsona do Nika Kejva, hodaćete ulicama gradova u kojima nikad niste bili a neodoljivo vas podsećaju na onaj u kome živite, slušaćete dobru muziku i popiti flajku piva kraj reke ili mora. Za jedan klnjiževni početak, to je više nego dovoljno. - Dejan Stojiljković (Konstantinovo raskršće)


Autor je istovremeno i prorok, ali i pastir, dok kao tihi slon porcelanskom radnjom kroči, ponekad se samo očešavši o poneku pogrešno postavljenu staklenu vazu cveća… Milanović se čak ni u redovima koji opisuju ljubav ne koristi klišeima, jer je on sve, samo ne kliše sui generis. On je stvaralac novog i borac protiv ustaljenih normi.- Verica Sekirarski (glavni i odgovorni urednik Književne omladine Srbije)


više autora
Tortu kroz prozor 

Sven, Niš, 2011. 262str. 
ISBN 978-86-7746-284-0